Traumaverwerking

Soms zijn gebeurtenissen te heftig, te veel geweest om ze goed op te kunnen vangen en heb je er terugkerend of blijvend last van.  Wanneer stress als gevolg van trauma ontstaat en in het lijf blijft, kan het klachten geven op zowel fysiek, emotioneel als mentaal niveau. Enkele voorbeelden van mogelijke gevolgen:

  • Hyperwaakzaamheid, niet meer kunnen ontspannen.
  • Gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels is verandert (bijvoorbeeld plots last hebben van geluiden, fel licht niet meer kunnen verdragen, etc).
  • Neerslachtigheid, depressiviteit.
  • Niet in contact kunnen zijn met je lijf / emoties / jezelf / de ander.
  • Moeite met concentratie, slaapproblemen.
  • Moeite om jezelf te uiten (gebeurtenis niet kunnen verwoorden, stotteren, stemproblemen).
  • Je blijft beelden zien van een bepaalde gebeurtenis, hebt nachtmerries.
  • Je gedraagt je plots anders dan je van jezelf gewend bent.
  • Allerlei psycho-somatische klachten (nek en schouderpijn, hoofdpijn, kortademigheid).

Middels verscheidene methodes wordt er samen onderzocht en gewerkt aan je persoonlijke doelen. Altijd met de nadruk op het weer vergroten van je eigen veerkracht. We gaan op een rustige, effectieve wijze te werk om minder last te hebben van je verleden, zodat je weer meer met vertrouwen en plezier in het heden kan zijn.

 

Somatic Experiencing® (SE)

Somatic Experiencing® is een lichaamsgerichte therapie, die zich richt op de gevolgen van trauma. Deze is ontwikkeld door Peter E. Levine.

 

NeuroAffective Relational Model™ (NARM)

De NARM is een innovatief model dat zich richt op relationeel-, hechtings- en ontwikkelingstrauma door met overlevingspatronen te werken die levenslange psychobiologische symptomen en moeilijkheden in het contact met onszelf en anderen veroorzaken. Deze is ontwikkeld door Dr. Laurence Heller.

 

Polyvagaal Theorie

De Polyvagaaltheorie geeft ons een blik op de biologische systemen die de basis vormen voor het ons veilig voelen en sociaal betrokken zijn. Met name de onbewuste relatie tussen het autonome zenuwstelsel en sociaal gedrag komt er in aan bod.

Dr. Stephen Porges is de grondlegger hiervan en ’s werelds meest toonaangevende expert op dit gebied. Zijn Polyvagaaltheorie is door therapeuten en artsen over de hele wereld overgenomen en heeft gezorgd voor interessante nieuwe inzichten.